Thursday , December 3 2020
Breaking News
Home / Education / ৪১তম বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি: মডেল টেস্ট- ২২

৪১তম বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি: মডেল টেস্ট- ২২

চাকরিপ্রত্যাশীদের জন্য আসছে আরো একটি বিসিএস। এটি হবে ৪১তম বিসিএস। এই বিসিএসে নেয়া হবে ২ হাজার ১৩৫ জন। ভাবছেন অনেক সময় বাকি তাহলে ভুল করবেন। তুমুল প্রতিযোগিতামূলক এবং স্বপ্নের এই বিসিএসে টিকতে হলে এখন থেকেই নিন জোর প্রস্তুতি।

৪০তম বিসিএসের প্রস্তুতির জন্য আমরা প্রায় ১০০টি মডেল টেস্ট দিয়েছিলাম। সেসব থেকে অনেকে উপকৃত হয়েছেন বলে আমাদের জানিয়েছেন। তারই ধারাবাহিকতায় যারা ৪১তম বিসিএসের জন্য প্রস্তুতি নিচ্ছেন আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এই ধারাবাহিক আয়োজন। আশা করি উপকৃত হবেন।

ইংরেজী

১. The film is directed in the director’s usual ____ style.

a. confusion b. idiosyncratic

c. personifying d. purifying

2. Which word is the determiner in the sentence “Will it take much time?”

a. will b. take c. much d. time

3. The play Arms and the Man is by

a. James Joyce b. Samuel Beckett

c. Arthur Miller d. George Bernard Shaw

4. He was a rather disagreeable man. Here the italic word is a/an

a. Noun b. Adjective c.Adverb d. Prepostion

5. This could have worked if I ____ been more far-sighted.

a. had b. have c. might d. would

6. The climax of a plot is what happens

a. in the beginning b.at the end

c. at the height d. in the confrontation

7. Choose the pair of words that expresses a relationship similar to that of “Harm: Damage”

a. Sweet: Sour b. Injure: Incapacity

c. Stout: weak d. Hook: Crook

8. Othello is a Shakespeare’s play about

a. A Jew b. A Roman c. A Turk d. a Moor

9. In the 18th Century the Mughal Empire begun to

a. discriminate b. disintegrate

c. differentiate d. dislocate

10. Being fat does not necessarily kill you, but it ___ the risk that you will suffer from nasty diseases.

a. increases b. emphasizes

c. encourages d. involves

11. The poem “Isle of Innis free” is written by

a. Dylan Thomas b. Ezra Pound

c. W.H. Auden d. W.B. Yeats

12. Riders to the sea is

a. an epic poem

b. a novella

c. a one act play

d. a theatrical adaptation of a poem

13. “It is time to review the protocol on testing nuclear weapons”. Here the italic word means

a. Record of rules b. Summary of rules

c. Procedures d. Problems

14. _____ amazing song haunted me for a long time.

a. These b. Those c. Thus d. That

15. Let us beging by looking at the minutes of the meeting. Here the italic word means

a. time record b. time frame

c. written record d. written analysis

16. Women are too often ___ by family commitments.

a. confused b. controlled

c. contaminated d. constrained

17. “To be, or not to be, that is the question” -is a famous dialogue from

a. Othello b. Romeo & Juliet

c. Hamlet d. Macbeth

18. The phrase “nouveau riche” means

a. Riche rich b. Well off

c. New high class d. New rich

19. What would be the best antonym of “hibernate”

a. dormancy b. liveliness

c. sluggishness d. democracy

20. Find the odd man out

a. The Bluest Eye b. Sula

c. As I Lay Dying d. A Mercy

Answer: 1.b 2.c 3.d 4.b 5.a 6.c 7.b 8.d 9.b 10.b 11.d 12.c 13.a 14.d 15.c 16.d 17.c 18.d 19.b 20.c

About khan

Check Also

প্রাথমিকে শিক্ষক নিয়োগঃ (Corona virus) নিয়ে সাম্প্রতিক প্রশ্ন উত্তর

Corona virus)সাম্প্রতিক প্রশ্ন (#collected) ১) করোনা ভাইরাস কত সালে আবিষ্কার হয়? উঃ ১৯৬০ ২) কোভিড-১৯ ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page